Bepaal uw startsituatie met het DO-assessment

DOELSTELLING: Waarnemen en waarderen

Bepaal met behulp van het wetenschappelijke DO-framework en op basis van “evidence based management” of uw overheidsorganisatie fit genoeg om publieke waarde te creëren (waarnemen).

De uitslag van het assessment gaat niet over “goed” en “fout”, maar geeft precies aan wat het huidige vermogen van de organisatie is om publieke meerwaarde te creëren en welke punten u kunt verbeteren om dit vermogen te verhogen (waarderen). Daarmee kunt u als openbaar bestuurder effectief sturen doordat u met de juiste dingen bezig bent die bijdragen aan publieke waardecreatie.

Het DO-assessment bestaat uit 6 karakteristieken:

  1. Publieke waardecreatie
  2. Kwaliteit van openbaar bestuur
  3. Transparant en proactief
  4. Over verkiezingsperioden heen kijken
  5. Continu leren en innoveren
  6. Kwaliteit van ambtenaren

Verdeeld onder deze 6 karakteristieken zijn 43 kenmerken te vinden die de volwassenheid van de karakteristieken op basis van beleving in kaart brengt. Het assessment dient organisatie- of afdelingsbreed afgenomen te worden en neemt ongeveer 15 tot 20 minuten per medewerker in beslag.

RESULTAAT:

Het begin van een goede oplossing is het (h)erkennen van het probleem. De score op de 6 karakteristieken en 43 onderliggende kenmerken geeft u een betrouwbare indicatie waar u uw organisatie kunt verbeteren om publieke meerwaarde te creëren, en dit is eventueel per beleidsgebied te bepalen.

Stel, de gemiddelde uitslag van uw organisatie is een 6,5 (waarnemen), dan bepalen we samen met u wat dit voor uw organisatie betekent (waarderen), en welke stappen noodzakelijk zijn (willen) om deze score te verbeteren (waarmaken).

Meters

Het DO dashboard

Nieuwsgierig geworden? Hoe van een 6,5 een 8 te maken kunt hier verder lezen.

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met:

Robert Borkes

Robert Borkes

E-mail: r.borkes@publiekewaardecreatie.nl Telefoon: 0031 (0) 6 22 45 01 91

Publiekewaardecreatie.nl is waardegericht voor het openbaar bestuur, waardegedreven voor de overheidsorganisatie, en waardevol voor de samenleving